Hoe Volkswagen haar milieudoelstellingen bereikt door de “Think Blue” (denk Blauw) filosofie.

Volkwagen heeft als doel de grootste autoconstructeur in de wereld te worden terwijl ze tevens willen blijven streven naar een milieuvriendelijk en sociaal gericht ideeëngoed. Sinds 1995, toen de autofabrikant een reeks beginselen opstelde die ze wilde bereiken, heeft VW hard gewerkt om die doelstellingen te halen.

In het kort, VW als firma heeft beloofd om:
• hun impact op het milieu zo klein mogelijk te houden
• wagens van goede kwaliteit aan te bieden, die milieuvriendelijk, efficiënt, veilig en comfortabel zijn
• milieuvriendelijke producten, processen en ideeën te onderzoeken en te ontwikkelen voor de individuele mobiliteit
• hun beleid, hun wagens, en hun productieplaatsen voortdurend te verbeteren opdat ze milieuvriendelijker zouden zijn
• hun opgesteld milieubeleid op te volgen
• in dialoog te blijven treden met de klanten, de verdelers, de politieke autoriteiten en het publiek
• hun werknemers op te leiden in milieuvriendelijke werkzaamheden

De ‘Think Blue’ inzet van VW voor de Ecologie in Actie
VW wordt erkend als een leidinggevende firma omwille van haar milieuvriendelijke inspanningen in een industrie die afhankelijk is van een aanzienlijke hoeveelheid energie om een product te maken dat op haar beurt ook afhankelijk is van een continue aanvoer van energie om te kunnen rijden.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe het bedrijf in haar schriftelijk beleid voortdurend nieuw leven inblaast:
• In 2006, vermeldde JD Powers de Volkswagen Golf, Jetta, en New Beetle op de lijst van milieuvriendelijke auto’s op basis van het brandstofverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Sinds die tijd heeft Volkwagen zichzelf ertoe verplicht om “BlueMotion” wagens aan te bieden met een laag brandstofverbruik en weinig uitstootgassen, die de zuinigste modellen in hun klasse zijn. De VW modellen die Turbocharged Direct Injection (TDI) in diesel modellen bieden, de Golf, Jetta, en Polo, vertegenwoordigen BlueMotion in actie. VW’s TSI technologie voor benzinemotoren is bedoeld om de kracht te vergroten van een kleinere cilinderinhoud terwijl het brandstofverbruik beperkt wordt.
• Na kritiek in Europa op het niveau van de CO2- uitstoot van hun wagens, voerde Volkswagen in 2012 een ecologische herstructurering door die het bedrijf ertoe verplichtte om de uitstoot te verminderen , evenals het brandstofverbruik van het hele Europese nieuwe wagenpark tot 95 g/km tegen 2020. Het bedrijf kondigde grote geplande investeringen aan om deze doelstellingen te kunnen bereiken, te samen met het doel om in elke van haar wereldwijde vestigingen de ecologische duurzaamheid met 25% te verhogen.

‘Think Blue’, Fabriek
• Met de aankondiging van de ‘Think Blue’ slogan in 2012, heeft VW er zich toe verbonden om tegen 2018 auto’s te maken die 25% milieuvriendelijker zijn, en dit in fabrieken die milieuvriendelijke productieprocessen hanteren. Voor de werknemers biedt de ‘Think Blue’ fabriek een mogelijkheid om betrokken te worden, omdat het bedrijf van plan is om werknemers die naar voren komen met ideeën om het energieverbruik in het bedrijf te verminderen, te belonen.
• De VW productie eenheid in Chattanooga, Tennessee, werd beloond door de EPA met een 2013 Green Power Leadership Award omwille van het gebruik van hernieuwbare energie in de vestiging. Zoals EPA Directeur Gina McCarthy opmerkte, “Door te investeren in een eigen groene stroomvoorziening , genereert Volkswagen Chattanooga propere elektriciteit en dringt ze de schadelijke koolstofvervuiling terug, en stelt ze een duidelijk voorbeeld van een organisatie die gedreven wordt door innovatie en duurzaamheid.”

‘Think Blue’ Toekomst
• Het bedrijf is steeds het volgende milieuvriendelijkste element aan het testen. Op dit ogenblik is het een klein aantal van de VW XL1, een hybride wagen die aangedreven wordt door een 800cc dieselmotor, met elektrische motor en een accu, die 133 km per liter zal verbruiken, aan het testen. Met een prijs van ongeveer $150,000, is het voertuig niet bestemd voor de massaproductie, maar het toont wel aan hoe een verbintenis om groene wagens te produceren kan uitdraaien. Het bedrijf werkt ook aan haar CrossBlue 7-seat SUV om de grote automarkt te laten kennismaken met de geluidsvriendelijke ecologie.
De toewijding van Volkwagen voor het milieu is ernstig en voortdurend, zelfs al is het de bedoeling om de eerste plaats onder de autofabrikanten wereldwijd in te nemen.