Net je rijbewijs gehaald? Ontdek nu leasen

Na alle stress en frustratie heb je hem dan eindelijk binnen, je rijbewijs. Je mag nu zelfstandig de weg op. Althans, als je een leeftijd van 18 jaar of ouder hebt bereikt. Het is gebruikelijk dat je dan eerst een tijdje in de auto van je ouders rijdt, totdat je zelf voldoende geld hebt gespaard om een auto te kopen. Dit hoeft echter niet. Je kan er ook voor kiezen om een auto te leasen. Voor een vast bedrag in de maand kun je dan een mooie auto rijden. Voordat je daadwerkelijk de beslissing maakt, zetten we hieronder wat feiten op een rij.

Auto kopen
De aanschaf van een eigen auto is duur. Je moet niet alleen in één keer een groot bedrag afstaan, maar ook andere zaken zelf uitzoeken. Zo moet je van te voren bepalen welke autoverzekering je gaat afsluiten. Hiertoe ben je wettelijk verplicht. Als je dat dan eenmaal achter de rug hebt, kunnen onverwachte kosten altijd nog hun intrede doen. Wellicht gaat er iets kapot en moet je plots dure reparatiekosten betalen. Dit zijn allemaal onzekerheden waar je in het begin misschien niet op zit te wachten. Bij het leasen van een auto heb je hier geen last van. Voor een vast bedrag in de maand, betaal je voor de auto, de verzekering en eventuele onverwachte kosten zoals onderhoud en reparatie. Toch is het voordeel van een auto kopen, dat je zelf eigenaar bent van de auto. Bij het leasen van een auto blijft de leasemaatschappij de gedurende periode de eigenaar.

Welke kies je dan?
Veel leaseconstructies, zoals shortlease, financial lease enzovoorts waren voorheen alleen beschikbaar voor de zakelijke rijders. De reden hiervoor is dat de auto dan vanuit de onderneming wordt gehuurd. Dit is voor een leasemaatschappij een lager risico dan wanneer de auto aan een particulier verhuurd wordt. We zien dat enkele leasemaatschappijen shortlease en financial lease ook steeds vaker voor particulieren aan gaan bieden, maar private lease is nog steeds de meest gebruikte constructie.

Private lease
Bij private lease huur je als het ware een auto voor een periode van 24 tot 60 maanden. Dit lijkt niet lang, echter zul je de auto ook echt gedurende deze contractduur moeten rijden. Het is namelijk niet zeer gemakkelijk om onder het contract uit te komen. Mocht je bijvoorbeeld er achteraf achter komen dat de auto maandelijks toch te duur is, dan dien je de resterende periode af te kopen. Je moet dus wel zeker zijn van je zaak. Daar staat tegenover dat alle kosten van de auto in principe in het maandelijkse bedrag gedekt zijn. Alleen de brandstof kosten zijn voor jezelf.

Private shortlease
Zoals al eerder benoemd, bieden sommige leasemaatschappijen nu short lease ook aan voor de particulier. Het principe is hetzelfde als bij private lease. Echter, kun je de auto ook voor een kortere periode huren. Bij sommige maatschappijen kun je al een wagen huren vanaf één maand. Daar komt bij, dat het contract vaak maandelijks opzegbaar is. Dit geeft je als particulier iets meer flexibiliteit wat voor een jonge rijder wel fijn is. Het enige nadeel is wel dat je per maand een hoger bedrag betaald dan bij private lease. Mocht je dus echt zeker zijn van je zaak dan is die leaseconstructie wellicht toch een betere optie.

Uiteindelijk is het natuurlijk geheel aan jezelf en dien jij als nieuwe rijder in je eigen behoeften te voorzien.